pátek 1. srpna 2008

Tak uz zase sama... Tentokrat v Cairns

Preju krasny ranni, dopoledni, poledni, odpoledni, podvecerni, vecerni a nocni cas vsem, kdo opet zavitali na tento blog. Dnes je 1. srpna 2008 a Ewikovi zacina nova zivotni etapa, kterou se pokusi prezit v hlavnim meste tropickeho Queenslandu - v Cairns. Slovo prezit prosim kdyztak zatim berte s rezervou, vim, ze prvnich par dni meho pobytu na Gold Coastu jsem si taky narikala, ze se mi tam nelibi a pak se to zlomilo. Historie se vsak opakuje - moc se mi tady nelibi, pripadam si divne, hrozne sama a opustena a tak.
Ale rikam si, mas cos chtela, Cairns sis vybrala sama, tak si to tu koukej uzivat... Zatim to bohuzel moc nejde.
Bydleni jsem mela domluvene dopredu u jednoho manzelskeho paru, ktery uz ubytovava studenty asi 8 let. Jim a Cate jsou moc moc mili lide, byli jsme s nimi ve stredu na veceri a bylo to vesele. Pak jsme ale prijeli k nim domu a to me trochu dost zarazilo.
Muj pokojik je jeste mensi, nez ten, ktery jsem mela ve starem dome, je tam jen postel, stul a skrin. Jedno okno, kterym prochazi tak malo svetla, ze i rano musim svitit... Vyhled nic moc do takove garaze spis, kde prebyvaji jejich tri psy, kteri obcas na prochazejici lidi stekaji. Samozrejme muzu uzivat i zbytek domu, coz predstavuje velky obyvak s kuchyni a koupelna. To je vlastne vsechno. U domu neni zahrada, jen takove zakouti, kde je ulozeno ruzne harampadi. Uvnitr domu je to docela hezke, maji tam dve megavelke sedacky, plazmovou televizi s uhloprickou metr a pul, obrovsky jidelni stul pro asi 12 lidi a kuchyn. Koupelna je taky fajn. Blby na tom je to, ze ja proste nemuzu byt nikde jinde, nez u sebe v pokoji nebo v obyvaku, kde jsou samozrejme koncentrovani i vsichni dalsi obyvatele - krom Jima a Cate jeste takovy podivny par tvoreny Australankou a jejim korejskym pritelem.
Zatim nechci hazet flintu do zita, ale nejsem si uplne jista, jestli tam budu chtit bydlet dyl nez zamluvene 4tydny... Mozna jsem zmlsana Gold Coastem, ale tam jsem platila za dum s bazenem 105 dolaru tydne, kdezto tady je to 125 a to je docela dost velky rozdil...
Ale jak rikam, Jim a Cate jsou mili, v sobotu s nimi jedu na vylet k prehrade a budeme asi nekde kempovat do nedele, nejaka jejich znama ma narozeniny, tak me pozvali taky... Treba to bude fajn :-))
Co se tyce samotneho Cairns, tak to je zvlastni mesto, ma to asi 100 tisic obyvatel, ale vubec to tak cloveku neprijde... Vsude jsou male jednopatrove domky. Jen lide jsou tu trochu jini. Je to videt uz treba jen kdyz jdete do nakupniho centra. Pred vchodem postavaji particky, ktere bych teda po setmeni potkat nechtela... To byla taky jedna z prvnich veci, pred kterou me Jim varoval, abych na sebe fakt davala bacha, ze Cairns uz davno neni tak bezpecne mesto jako kdysi, ze uz je to tam pomalu jako v Sydney nebo Brisbane. Faktem je, ze paranoidnimu Ewikovi takove vety jeste na odvaze nepridaji, tak doufam, ze to tady preziju bez ujmy.
Byla jsem se dneska podivat na skok ve skole, mam se tam hlasit v pondeli v 8:00 a dostanu rozrazovaci test. Jak jsem cekala, skola je plna asijskych studentu, kteri obvykle drzi spis v komunite pospolu, tak jsem zvedava, jestli se tam seznamim s nekym, kdo by chtel s Ewikem kamaradit :-))
Neberte to prosim tak, ze si stezuju, proste jen tech prvnich par dni to asi na me padlo, ze tu nikoho neznam a tak...
Hrozne bych se chtela vratit zpatky na Gold Coast do naseho domu, do sveho bowls clubu, do sve stare skoly....
Co se tyce pocasi, tak je tady pekne vedro. Resp. teda ne pro vsechny. Ve stredu tu totiz padl teplotni rekord! Ovsem ne v kladnych, ale v zapornych hodnotach. V noci totiz namerili nejnizsi teplotu od roku 1965! Neuveritelnych 9 stupnu Celsia! :-))

Jeste bych vam mozna mohla poreferovat, co se delo po odletu se zbytkem vypravy. Zamili vnitrostatni linkou z Cairns do Brisbane, coz byl pry pekny vyhlidkovy let na Velkym barierovym utesem. V itinerari meli presun do hostelu a rano odlet do Soulu. Statecni jedinci vsak odmitli spani v posteli, protoze by stejne v 5 hodin museli vstavat a jet na letiste. Takze to zapichli v odletove hale a snad tu noc nejak preckali. Upozornuji, ze jim toto reseni bylo nekolikrat rozmlouvano... :-))
Z Brisbane tedy kolem 6 hodiny vecerni dorazi do Soulu, kde ve 4hvezdickovem hotelu preckaji posledni noc a druhy den budou opet pokracovat smer Prague.... A tam uz je s transparentem a limuzinou budou cekat jejich vyvedavatele....

Tolik tedy nekolik kratkych postrehu z poslednich 48 hodin u protinozcu.
Mejte se krasne a ja jdu poveceret jidlo, z neho prevazna vetsina australske populace zvraci - salat s acidofilnim mlekem ;-))

Ozvu se zase pristi tyden, kdy uz snad budu mit pocitac, tedy pokud mi domaci najdou nekde heslo pro pristup na internet.
Fotecky bohuzel nemam, neb tri dvougigove karty jsou prave ted nekde ceste do Soulu:-))

Vsechny zdravi Ewik

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ale kdo si počká, ten se dočká.... Hlavně, že jste to přežili ve zdraví a to další se nějak vyvrbí...Hlavně, abys byla zdravá a aby ti tam nikdo neublížil nebo neokradl tě...Až dorazí mladší sestra, tak dáme vědět a doufáme, že bude komunikovat aspoň rukama:-)))Babička Truhlička se uzdravuje a moc tě pozdravuje a to víš, už se jí stejská.Jitka taky pozdravuje a už se těší na domeček, který už dávno stojí a je moc pěkný a tak teď už jen ten miliontík na
dodělání uvnitř:-)Snad nám neprodají babičku:-))))Měj se hezky
a nezmrzni tam v těch tropech, tady
je vedro šílený...ve vašem pokojíku
27stupňů, to se Jája uvaří ve vlastní šťávě....jako rio máre...
Tak papapa a pusu mumi a spol...