úterý 5. srpna 2008

Pani ucitelnica

Ano, nezvykle brzy pisu dalsi prispevek na blog, protoze proste a jednoduse nemam co delat...
Proto jsem opet zapadla do pocitacove ucebny, ktera je zcela plna japonsky brebenticich studentu, a rozhodla jsem se, ze vas nemohu ochudit o nejnovejsi prozitky :-))

Tak tedy vcera odpoledne, pote, co jsem dopsala tapetu na blog, jsem se vydala na cestu dom s nakupni zastavkou v supermarketu. Reknu vam, ze nakupovani je jednou z mala veci, ktere se v Cairns daji provozovat vskutku kvalitne :-)) Muj rozpocet mozna muze byt rad, ze jsme zminovane obchodni centrum a desitky a desitky malych roztomilych kramku narvanych vsim moznym vyrobenym v Asii nenavstvili behem poslednich hodin, kdy jeste trvala expdice BBC... Janeky tasku jsme zavreli jen tak tak a vic suvenyru a darku uz bychom tam byli stejne nenarvali :-))
Dojela jsem domu a tam nebyl nikdo. Tak jsem se tam tak potacela od niceho k nicemu, nacez jsem se rozhodla, ze se mrknu na zpravy.
Bohuzel se mi nepodarilo pustit si televizi :-))
Jelikoz porad nemam pocitac, tak jsem se tak sama plouzila po tichem dome s tim, ze bych aspon mohla zacit cist nejake anglicke knihy.
Jala jsem se tedy prozkoumat knihovnu Cate a Jima. Prebrala jsem to odshora dolu, ale na Sifru Mistra Leonarda si zatim netroufam, ponevadz to nechci cist se slovnikem, a dobrodruzne westerny a harlekynky jaksi nejsou mym salkem caje ci kavy. Tak jsem si vzala Reader's Digest Vyber - prevypravene zkracene verze znamych romanu. Ano, je to podle me silenost, ale nic lepsiho jsem jsem fakt nenasla.
Ale sotva jsem zacala cist o agentu Jamesi Bondovi, pismenka se mi zacala ztracet pred ocima... Vazne to vypadalo, ze se v 19:45 odeberu tak akorat na kute... Parada no. Zase to na me padlo. Nemam rada Cairns! Nelibi se mi tady! Proc tu musim byt???
Tak jsem si sla aspon dat sprchu a pak jsem stravila hodinu vylivanim...
Vylivanim sveho srdce.
Hodinu jsem si telefonovala s Lennartem, mym holandskym spolubydlicim z Gold Coastu, ktery byl prave v Alice Springs a nasledujici rano se chystal sledovat vychod slunce nad Uluru neboli Ayers Rock...
Konecne jsem si mohla pokecat s nekym zase normalne anglicky!

Kdyz jsem se vratila (sla jsem z preventivnich duvodu naproti pres ulici, protoze jsem nechtela, aby me omylem Jim a Cate zaslechli, jak si stezuju na svuj priserny pokojik u nich, kdyby se nahodou nepozorovane vratili :-)), Jim uz byl doma a mel rozkoukane DVD. Bylo to s titulkama, coz me zaujalo. Anglicky mluveny film s anglickymi titulky, to je neco, za co jsem vdecna, protoze pak si z filmu odnesu asi o 50 procent vic, nez bez titulku. A navic v tom filmu mluvili anglicko - rusky.
Jmenovalo se to "Eastern promise", tedy asi bych si to dovolila prelozit jako "Slib z vychodu" a byl to jeden z nejlepsich filmu, jaky jsem za posledni dobu videla. Naprosto strhujici.
Samozrejme je mi jasne, ze to bylo asi trochu prehnane, ale bylo to o ruske mafii operujici v Londyne a byl to fakt mazec nejvetsi...
Takze nakonec se zprvu bezradny a ospaly vecer vyklubal docela zajimave...

Dnes rano jsem se opet vydala do skoly a stravila jsem dve nesmirne nudne hodiny nad gramatickymi cvicenimi. Abyste si nemysleli, ze machruju, tak jsme se nudili skoro vsichni - krom nasi ucitelky Kate. Jejimu systemu vyuky jsem tedy rozhodne na chut neprisla. Vezme ucebnici, precteme si uvodni text a pak jedeme jedno cviceni v ucebnici za druhym a vleceme se s tim tak neskutecne, ze to az hezke neni... Zadavat lidem v pokrocile skupine, aby zatrhavali slovesa koncici na -ing a davat jim na to casovy limit 5 minut... to by snad skoro mohli delat i cviceni orangutani. Za ty dve hodiny jsem se nenaucila prakticky nic, a kdyz jsme dosli k poslednimu cviceni, ktere jako prvni K NECEMU BYLO, protoze se v nem trenovali vazby a to se potom testuje skoro ve vsech zkoukach, tak jsme ho div ne preskocili... No ale to je jedno, ja tenhle kurz nevedu, takze asi nemam moc co kecat...
Kate se sice snazi byt mila, ale lektora v jejim podani by mohl delat kdokoliv... Vubec nevysvetluje nic navic, jen zada v ucebnici cviceni, pak rekne spravne vysledky a jde se na dalsi.
Po dopoledni prestavce jsme nastesti tridu opustili a sli do mistniho muzea. Predem jsme dostali zadano, ze musime napsat za domaci ukol zpravu o tom, co nas v muzeu zaujalo.
Mne tedy predevsim zaujala opet nase pani ucitelnica Kate, protoze se prohlasila za lokalni historicku a jala se nas muzeem provadet :-))
Jenik by tuto pani historicku nevystal ani za mak a i ja jsem mela s jejim "odbornym vykladem" nemaly problem. Velka cast expozice byla totiz venovana Aborigincum a jejich kulture.
Pani Kate prohlasila Aborigince za primitivy, jejichz vyvoj se zasekl pro nas ve stredoveku, a na teto urovni zustali zakonzervovani az do te doby, nez Australii objevili pro sebe Evropane, hlavne Anglicane, kteri konecne prinesli spasu tomuto ubohemu narodu.
Pri jejich slovech o tom, kterak Aboriginci svym nesetrnym lovem vyhubili nekolik zivocisnych druhu, predevsim velka zvirata!, jsem se opravdu opravdu musela hodne drzet, abych nevypustila z pusy nejakou jizlivou poznamku o tom, jestli si pani ucitelnica o aboriginske kulture nekdy precetla nejakou knihu, kterou by nenapsali zastanci kolonizace Australie.

No dost o tomhle tematu, ted uz aspon vite, co za zvlastni osobu me bude nasledujici dva tydny ucit anglicky :-))
Po navsteve muzea jsme sli k lagune na BBQ, coz bylo hezke a uzili jsme si to docela fajn.
Je tu velke vedro, slunicko sajnuje jako zbesile, takze jsme se radsi drzeli ve stinu.

Ted, az opustim za malou chvili pocitacovou ucebnu a vydam se na kole zpatky, uz bude asi trochu chladneji, ale vcera vecer jsem sedela behem telefonatu hodinu na trave a byl to nadherny vlahy letni vecer s teplotami kolem dvacitky.

To by bylo asi tak zhruba vsechno, zazitky v kostce jsem vam naservirovala, tak snad casu straveneho nad touto tapetou nelitujete :-)) Mejte se krasne, ja jdu psat svuj reportik o navsteve muzea. Jeste si rozmyslim, jestli misto toho nenapisu Kate neco malo o tom, co jsem se zatim dozvedela o Aborigincich. A mozna bych ji mohla prinest i onu aboriginskou knihu "Poselstvi od protinozcu", kterou jsme vsichni tri meli moznost cist behem naseho 4tydenniho putovani.
Takove male poselstvi by mozna neskodilo.

Zdravi Ewik

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Źe bys to vzala za tu lektorku? A nebo že by ti dali aspoń slevu:-)? To musí být na hlavu...Ale no tak uvidíš jak to bude pokračovat...Doma velká radost z návratu mladší sestry:-)))
Dočkala jsem se i kýženého bobečku pro štěstí a pak vyprávění a líčení různých událostí:-)Moc se mi líbí exotický účes a klidně bych Janičku
dala na titulní stranu nějakého časopisu.Je škoda to nedat na odiv okolí!Pak jsme byly u Vlaďky a taky
se jim vypavování líbilo i účes i tvé povídání a prý ti něco napíší...
Hahaha to už říkali před časem a kde nic tu nic....No ale jinak to čtou poctivě. Tak se budeme těšit na fotečky a ty vaše s Dextríkem už visí v kuchyni na visacím fotoalbu a jsou moc hezkýýýý!Tak papa a jdu neco uvařit a pak na kolo a pak na bazén...Opatruj se a klidně piš co to dá.:-)))...pusu mumi

vendy řekl(a)...

Helou :) normalne ji to natri, jezibabe, me se to osvedcilo.. lepsi, nez to v sobe dusit.. a film se jmenuje Eastern promiseS - Východní přísliby... tady uz to myslim bylo v kinech, a naprosto s tebou souhlasim. Je to hodne hodne velka jizda... :) tak se drz ewiku! ven