pondělí 19. května 2008

Hurvínek, lupiči a Žerykova past

Nevím, kolikrát jsem za svůj život tyhle dva příběhy slyšela. Pokud mě paměť neklame, sjížděly jsme kazety nazvané „Hurvínek a lupiči“ a „Žerykova past“ se ségrou na našem magneťáku o víkendu klidně několikrát za sebou. Odhalení lupičů a zlodějů mi tehdy připadalo jako hrozně dobrodružná věc.

Už nepřipadá.

Poté, co jsme si zažili minulý týden u nás v našem domě…

Ale postupně.

Pamatujete si, jak jsem minulý týden psala o tom, že můj spolubydlící Australan Allen měl v neděli 29. narozky a jak mu dali náš společný dárek beze mě? Nějak jsem k tomu vypravování zapomněla podotknout, že oslava měla nečekaně hořký konec.

V neděli večer jsem přišla z práce utahaná jako hrom, takže mě ani nenapadlo s nima jít někam pařit… ale všichni ostatní spolubydlící se vydali do jednoho klubu, odkud se vrátili kolem půlnoci, a nepřišli sami, jelikož Allen v klubu potkal dva svoje dobré kamarády, takže je k nám vzal, že jako ještě budou trochu „doslavovat“.
Já šla kolem půlnoci spát, takže jsem je akorát v obýváku pozdravila, vím jen, že to byl kluk s holkou, nic víc.

Druhý den v pondělí přijdu ze školy a co nevidím… Allen sedí u Lucase v pokoji, oči úplně rudé od pláče a posmrkává. Úplně mě polila hrůza. Allen je dost tvrdej kluk, kterej má leccos za sebou, a jen tak něco ho nerozhází… Říkala jsem, tak a je to v Prčicích, Allenovi někdo umřel… Prostě známá katastrofistka nastolila nejhorší možné varianty. Na prvním místě smrt v rodině. Na druhém místě se dlouho držela teorie o tom, že se Allen včera opil, sednul na svoji motorku, chtěl se jet projet a někoho srazil…

Ještě jsem neviděla takovýho chlapa brečet!
Až v pondělí večer jsem se potom od kluků dozvěděla, že nikdo neumřel, ale že ho zradil kamarád. Tedy zradil, spíš podvedl, okradl…

Allen si totiž našetřil na takový poměrně luxusní telefon, co v sobě obsahuje foťák, diář, psaní poznámek a bůhvíjaké další vychytávky, no a onen nedělní večer ho měl u sebe. Celkem stál ten telefon přes tisíc dolarů, takže něco přes 15 tisíc… Když přišli kluci domů, tak něco natáčeli a fotili a Allen si odložil telefon v obýváku na konferenční stolek. A když jeho dva přátelé odešli, začal se po telefonu shánět, ale to už nebyl k nalezení.
Zkoušel to celou noc a celé dopoledne a vyšlo mu z toho jediné – ten telefon mu musel ukrást jeho kamarád ze školy. A co je ještě horší – náš belgický spolubydlící Martin přišel ráno s tím, že se mu ztratila peněženka, kterou měl v obýváku.
Brala jsem to prostě jako uzavřenou kapitolu, že nás navštívil pěkný zlodějíček a že bude potřeba víc hlídat, koho k nám vodíme… Ale pořád jsem byla v klidu, protože jsem byla strašně ráda, že nikdo neumřel.

No a teď skočíme k oné čtvrteční pokrové noci, o níž jsem vám psala minule. Ewík si ty naše Backstreet Boys hezky nafotil a v poklidu šel spát. Až ráno ho vzbudil vzrušený hovor v kuchyni.

Telefon se totiž našel.

Ale nepřihlásil se sám.

Byl „nalezen“ v pokoji našeho belgického spolubydlícího Martina. Kluci prostě v ten pokrový večer řešili různé věci a mezitím přišlo na přetřes taky na to, že Martin se chová nějak divně a Mathieu, který s ním mluví francouzsky, podotknul, že zvláštní na něm je to, že si k němu pořád chodí půjčovat různé nabíječky a navíc že má od různých druhů elektroniky víc kusů… No a zkrátka si dali dvě a dvě dohromady s tím, že normální člověk si prostě nekoupí naráz dva iPody, k nimž oběma bude chybět nabíječka…

Takže otevřeli jeho pokoj a za půl minuty byl telefon na světě. Byl schovaný v botě ve skříni. Kluci byli úplně v šoku, asi dvě hodiny jsme seděli v kuchyni a pořád to omílali z jedný a druhý strany.
Faktem je, že jsem měla nutkání Martina pořád ze začátku bránit. Prostě tenhle kluk mi jako zloděj nepřišel ani v nejmenším, naopak sympaťák, takovej normoš kluk, zakousnutý do své podmořské biologie…
Abyste věděli, o kom je řeč, tak zde jeho foto, symbolicky pořízené kdy jindy než onoho „osudného dne“, kdy ke krádeži došlo :-)

No ale abych to dopověděla, nemohla jsem tomu uvěřit, že by dokázal něco takového udělat, že na něj někdo navlíknul nějakou boudu… Ale čím víc jsem si to přebírala, tak mi z toho vycházelo jediné – těžko to na něj mohl někdo nastražit. A navíc na sebe sám upozornil tím, že předstíral, že mu ukradli peněženku. Allenova přítelkyně si totiž po pár dnech všimla, že mu kouká z kapsy u kalhot…

Takže stručně řečeno, po dvou hodinách diskusí se provedla další „razie“ v jeho pokoji, tentokrát hledali kluci důkladněji a našli spoustu zajímavých věciček…. Asi šest mobilních telefonů, všechno bez nabíječek, z toho dva dámské telefony v růžové a fialové barvě, pak našli asi pět mp3 přehrávačů atd.

And so on and so far.

Takže se zavolalo naší paní domácí Chris, aby Martina zkontaktovala a řekla mu, co se stalo a že už s ním nechceme bydlet.
Kluci byli tak naštvaní, že Chris řekli, ať mu vyřídí, aby se tady vůbec neukazoval, jinak po svých neodejde, a ať si pro svoje věci nechá někoho poslat.
To, aby kluci Martinovy rovnou sbalili všechny věci a nechali je přede dveřmi, jsem jim naštěstí rozmluvila…

No tak tady to máte no… Shared accommodation, ale jen odsaď podsaď :-)
Aneb vždy se vyplatí vědět, s kým vlastně bydlíte :-)))

Ale abyste si nemysleli, že Martin nedostal vůbec příležitost se k celé věci vyjádřit, tak ji dostal. Tvrdí, že byl tak opilý, že si na to, že by telefon odnesl, vůbec nepamatuje. Ovšem to, jak přišel k těm dalším věcem, už vysvětlit nedokázal…

Smutný konec zpočátku veselého příběhu o šesti veselých spolubydlících…

Tak možná na závěr něco trochu méně deprimujícího.... Právě jsem přišla ze školy a poprvé od příjezdu do Austrálie jsem si uvařila brambory. To je co? :-)

Co je na tom tak zajímavého? No vlastně nic, prostě z toho mám jenom radost. Vůbec z celého dnešního dne mám radost!

Dnes dopoledne se uskutečnila moje „paneláková prezentace“ v předmětu Producing Culture a bylo to myslím velmi povedené, naučila jsem celou třídu několik českých slov, jako např. umakart, bytové jádro, králíkárna, sídliště a samozřejmě jsme nevynechali ani ten zmiňovaný panelák. Všem se to hrozně líbilo, jak si u nás retro žijeme na sídlištích, pač to oni tady neznaj, pro ně je sídliště ghetto kriminálních živlů, neplatičů a nepřizpůsobivých občanů :-) Když jsem jim řekla, že v 90. letech bydlel v paneláku i nejeden ministr nebo poslanec, tak na mě koukali jako z jara (ačkoliv tady pomalu začíná zima :-)) A co teprve, když jsem jim ukázala modelový půdorys takového panelákového bytu s jeho uspořádáním, to teprve čučeli, co všechno se vejde na 74 metrů čtverečních :-)))
Takže až potkáte někdy v budoucnu Australana, který vám bude povídat o tom, že ti Češi, to jsou ale exoti, protože jich třetina žije v „králíkárnách“, tak víte, odkud vítr vane :-)))

Čili hodinu i prezentaci hodnotím na výbornou a navíc v závěru hodiny přišel zlatý hřeb – rozdávání esejí. Maximum bylo 40 bodů, takže jsem si říkala, že bych se ráda dostala nad 20 – to bylo takové moje přání, mít tak já nevím, třeba 25.
Ovšem holky ze Sexu ve městě tentokrát zabojovaly a vysloužily Ewíkovi krásných 33 bodů!!! Ejchuchůůů! :-)
Takže spokojenost maximální. Četla jsem si hodnocení a pobavilo mě, že mi strhli bod i za to, že jsem v pětistránkové eseji neměla očíslované stránky :-)))
Inu formalita, ale podstatná! Představte si, že byste se na těch pěti stránkách ztratili! :-)

Takže se koukejte pěkně číslovat, milí čtenáři, abyste se mi nikam neztratili, děkuji vám za pozornost, omlouvám se, že jsem do dnešní tapety nezařadila fotky ze sobotního výletu do Brisbane, ale sami uznáte, že prioritu dostal anoncovaný příběh s kriminální zápletkou :-))

Letím do práce, mějte se a smějte se!

Váš Ewík

11 komentářů:

vendy řekl(a)...

Ewik, ja myslim, ze ten kluk je obycejnej kleptoman. Je to blba nemoc, ale nemoc... Mno, ale je asi lepsi, ze uz s vama nebydli... Drzim palce! v.

Anonymní řekl(a)...

ahoj, treba te to potesi, ze se v podvecer pred maturou uklidnuju u tvyho blogu:)
porad ti zavidim a zavidim celou Australii a uplne vsechno tam... taky teda doufam, ze si zitra Australii vytahnu, protoz to je jedina otazka, kterou umim a v planu je rict, ze jedna znama tam ted je, ze ja bych chtela taky, ze ji to zavidim, stejne jako uk a chtela bych studovat to same...a timto zpusobem odvest pozornost...mno, snad to vyjde:) jinak musim rixt, ze jsem o svataku zasla na prednasku Vaclava na tema media a etika a bylo to uzasnyyy a boziiii, proste VM:) Mno, nic, pujdu jeste studovat, moje nocni mura Rim mi neda pokoj. Jo a ted jsem koukala, ze ses ostrihala, japato? Ale slusi ti to, chvalim, na leto idealni:) Misa S.

Anonymní řekl(a)...

Nojo, prostě idylka... Já teda hlavně nechápu, jak někdo může vyhodit 15 tisíc za telefon. A pak se divit, že o něj přijde... H.

Anonymní řekl(a)...

Na léto ideální, ale bohužel začíná zima :)) Takže nevěřím, Evík tu s námi hraje jednu velkou habaďůru... A jestli ne, ať předloží důkaz :)) H.

Anonymní řekl(a)...

byly-li zmíněny klady paneláků? například jejich ekologičnost? ;)

schtj

Anonymní řekl(a)...

Mne se ten kluk od zacatku nelibil.:-)
K

Ewík řekl(a)...

Není nic parádnějšího, než tu hned po ránu najít takovou žeň komentářů! Wow :-) Takže postupně:
Add 1) Kleptomanii jsme řešili taky, dva členové této ubytovací jednotky si myslí, že jí Martin trpí a měli bychom mu proto odpustit... No uvidíme, zatím je dočasně v jiném azylu a čeká se, až horké hlavy všech vystydnou... :-)
Add 2) Míšo! Moc moc držím palce!!Jestli tě to uklidní, já maturovala taky v úterý, což je zcela pro maturitu ideální den, čili se toho neboj a směle do toho... Ta Austroška bude, cejtím to v kostech :-)
Add 3) Já zase nechápu, jak někdo může investovat do akcií na burze a pak se divit, že o peníze přijde...
Add 4) Když ty už nehraješ, tak já taky ne :-) Já důkaz předložila, teď jsi na řadě ty s protidůkazem... Tohle je vykonstruovaný proces! A já na lavici obžalovaných nesedím :-) Ale i tak, můžu si zavolat svýmu advokátovi? :-)
Add 5) Ekologičnost paneláků? Hmmmmm, ha ha ha ha :-) Byla zmíněna jejich neestetičnost, špatná tepelná izolace, maximální zvuková vodivost a plánovaná životnost na 20 let... Přemýšlím, kde asi udělali soudruzi chybu :-) Vše bylo Australanům prezentováno v rámci maximální objektivity, což bylo podpořeno promítnutím fotografií. I Australané mají nárok si na věc udělat vlastní názor :-))
Add 6) No jooo... Faktem je, že na blogu jsme mu zatím profil nedělala, protože tu s náma prakticky nikdy moc nebydlel a na pořádnou tapetu by to nevydalo :-))

Anonymní řekl(a)...

Ad add 3) já zas nechápu tuhle odpověď, neb na burze neúčinkuji... kdo se divil, že přišel o burzovní investici?

Ad add 4) Omyl, já už písemně předložil protidůkaz a požadavek na podpůrný důkaz a od té doby tři dny ticho po pěšině... advokátovi zavolej, já se prozměnu chystám s fotokopií příslušné fotografie na odbornou konzultaci ke kadeřnici :)

Add add 5) nevím, co máš proti panelákům, jejich výhody ti tu zajisté vysvětlí někdo další...

H.

Ewík řekl(a)...

Ad ad add 3) Cestou do školy jsem si taky klepala na čelo, proč jsem vyplodila zrovna zmínku o burze... Schodišťový efekt. Tedy jinak:
Nerozumím, proč je na informaci o krádeži telefonu odpovězeno ve stylu "Když si někdo takovou drahou věc kupuje, ať se pak nediví, že o to přijde." Já chápu, že jsi proti zbytečným vymoženostem této doby a raději bys za Rousseauem na stromy, ale stejně tak můžu na tvou poznámku o drahém telefonu odpovědět: Když si někdo koupí Oktávku za 300 tisíc, tak ať se pak nediví, když mu ji ukradnou. Co to má společného s tím, že krást se nemá??? Natož něco ukrást svému spolubydlícímu???
Ad ad add 4) Na konzultaci ke kadeřnici si to klidně vezmi... Jsem zvědavá, jestli stejný elán projevíš za půl roku, až tě zase budou všichni posílat k holiči :-))))
Ad ad add 5) Pane Kalibo, tohle je váš názor, mě zajímají fakta :-))) A ta byla australským studentům předestřena jasně :-)
Howgh.

Anonymní řekl(a)...

Halo halo, teda já jsem se už tak dlouho nepobavila, jako u Ewíkových tapet a těch komentářů s PVC:-)))Jste naprosté jedničky!No nevím...o té kleptománii bych docela pochybovala, víš jak jsem měla problémy se zlodějkou na našem intru loni....A kdo by podezříval dceru tatínka, který pracoval na Policejním prezidiu....Normální to není, ale kleptomani nerozlišují cenu...takže krádež je krádež a rozhodně doporučuji nebrat zloděje zpět na privát...To jako z lítosti?
Chudáček malej nemocnej??? A jako rodiče Tě chválíme za takové supr studijní výsledky i tu misionářskou
prezentaci budování socialismu v Čechách....Nahrála jsem úžasný dokument V. Polesného - trilogii o období roku 1968 atd...Neuvěřitelné a nekomentované dokumenty..Normálně jsem u toho slzela... Jinak v sobotu byl pařák a dnes je kosa na zimní bundu...Tak se nám opatruj a těšíme se na další zprávičky jako dětičky, co se nemůžou dočkat svého Večerníčku:-))Pěkně sis nás naučila
a taková závislost je bohulibá...
papa mumi

Anonymní řekl(a)...

Ano, krást se nemá, s tím nepolemizuji.

A taky nemá cenu přít se s demagogy, pročež tuto konverzaci končím...

H.