sobota 8. března 2008

Téměř nealkoholické BBQ

Původně jsem si myslela, že na mě v sobotu ráno vyskočí pěkná "opice", ale jak už z názvu dnešního příspěvku vyplývá, "cheeky monkey" zůstala pro tentokrát naštěstí zavřená v kleci, ačkoliv ani o zajímavosti ze světa alkoholu nepřijdete... Tolik něco málo jako návnada k dalšímu čtení:-)

Včerejší barbeque bylo v našem domě v tomto složení obyvatel vůbec první a bylo velmi povedené. Po několika dnech, kdy se střídaly přeháňky s jasnou oblohou, bylo v pátek doslova jako vymalováno. Nebe bez mráčku a slunce pálilo jako ďas. Ideální příležitost k tomu skočit si pro ochlazení do bazénu.
Pozvaných bylo asi 10 lidí, k tomu nás 6 obyvatel domku - zkrátka taková malá sešlost na oslavu začátku nového školního roku...
A hlavně na uvítanou našeho nového sofa, které dalo jméno celé akci - "SOFA & COUCH BBQ"


Vhledem k tomu, že je sedačka s omyvatelným potahem, na posezení k bazénu je jako dělaná:-))

Zhruba ve tři jsme tedy program odstartovali koupáním v našem krásném bazénku a tak nějak v pět jsme začali s... jak to nazvat - grilováním? opékáním? no udělám zkratku - s barbequováním:-)))

Měli jsme dobroty všelijaké a krásné na těchto akcí je to, že spolu s pozvánkou řeknete všem, že jde o akci "BYO" - tedy "bring your own" - "přines si vlastní".

Z čehož vyplývá, že každý donese, co plánuje konzumovati, ale potom se to beztak všechno pomíchá, jak my říkáme - sharujeme:-)) Což je vítané zpestření, protože ochutnáte i to, co jste ještě neochutnali:-)

No a jak jsme tak opékali, grilovali a pořád se seznamovali s novými a novými příchozími...
Nějak jsme pozapomněli sledovat párky...




Trochu nám ohořeli:-))

Ale nakonec jsme to zvládli a párky spolu s hamburgery byly vynikající!! Deliceus:-)


Zábava byla v plném proudu a já si nemohu odpoustit postřeh, který se týká pití.

Pití alkoholických nápojů na australské půdě už jsem zde zmiňovala.

Ne tak to, CO se na takových BBQ popíjí.
Krom třetinkových "lahviček" piva má totiž místní omladina k dispozici něco, co jsem v našich končinách zatím ještě neviděla (anebo mi promiňte, že jsem zase 100 let za opicema:-))

Dovolte, abych vám představila vynález zvaný "goon bag" - doporučuji číst jako [gůn beg] :-)

Tento podivný název není názvem oficiálním, leč slangovým a lze jím pojmenovat zvláštní zařízení určené ke konzumování vína. Podotýkám, že levného vína:-) Francouzům a vůbec všem milovníkům kvalitního vína z toho musí být s prominutím šoufl... :-)

Když jsem to poprvé spatřila, tak jsem si myslela, že je to jen velká kartonová krabice vína o obsahu 4 litrů. Leč jsem se mýlila. Uvnitř kartonové krabice je ukryt zvláštní foliový vak se speciálním otvorem. Tento vak v sobě - jak jinak - obsahuje víno, které se oním velmi důmyslným zařízením dá čepovat a znovu uzavírat.
Postupně - jak vína ubývá - se vak zmenšuje a zmenšuje a zmenšuje...
A to přichází chvíle, kdy se vak z kartonového obalu vyndá ven a nafoukne se:-)
Jako balónek:-)

A potom se ten zbytek - většinou už tak poslední litřík vína - konzumuje přímo z vaku následujícím způsobem, který asi není potřeba dále komentovati:-)


Krom toho, že je při tomto způsobu pití - hlavně máte-li už trochu upito - docela veselo, slouží goon bag i k jinému - poněkud prozaičtějšímu účelu. Jste-li v Austrálii na párty, pak si takový goon bag patřičně opatrujete, protože vydáte-li se na cestu k domovu a přepadne-li vás cestou nepřekonatelná únava - potom huráááá - máte svůj goon bag. Ten stačí totiž nafouknout a on vám poslouží zároveň i jako POLŠTÁŘEK!!! :-)))

Může být něco krásnějšího, než se probudit ráno s patřičnou kocovinou po levném vínu... zato však na pláži s hlavou na polštářku a tělem zahrabaným do teplého písku? :-)))))))

Už to vidím, vy si teď určitě myslíte, že na včerejším BBQ tekl alkohol proudem.

No on by možná i tekl, kdyby nějaký byl:-)

Jak už jsem zmiňovala - všechno je tu "bring your own", takže my jsme si pro naše potřeby v šesti lidech obývajících náš dům pořídili jeden 4litrový goon bag a jeden 4litrový jsme koupili pro ostatní. Ti ostatní - naši hosté - přinesli sice maso a jiné pochutiny, ale na pití nějak zapomněli... Takže je vám asi jasné, že v nějakých 16 lidech padlo 8 litrů vína za vlast velmi rychle:-))
Ještě tu byla nějaká nepatrná zásoba třetinkových piv a tím to haslo...

A když píšu haslo, tak opravdu haslo. U nás byste si skočili do supermarketu nebo na pumpu, bylo-li by nejhůř. Nikoliv však v Austrálii, kde se alkohol může prodávat jen ve specializovaných a licencovaných "bottle shopech" - obchodech s lahvemi :-))

Takže zdroj vyschl rychle a alternativní nebyl k dispozici:-)

Ale jelikož nejsme alkoholici, tak nám to samozřejmě nebránilo pokračovat v družné zábavě až do ranních hodin:-)Musím se přiznat, že to včera bylo opravdu vydařené setkání hlavně kvůli lidem, kteří u nás byli... Nejdřív jsem vám vyfotila moje kamarádky ze školy...

Takže tohle je moje nejlepší kamarádka tady - Vera z Norska, o té už řeč byla...




A hned za ní následuje moje německá kámoška Steffi z Essenu. S tou jsem se potkala už v hostelu - byla z něj stejně na rozpacích jako já a chtěla co nejdřív pryč:-)

Obě slečny ode mě bydlí asi 10 minut pěšky, takže pohoda jazz:-)







Aby těch zajímavých setkání nebylo málo, tak jsem vedla neuvěřitelně zajímavou asi hodinu trvající diskusi s Holanďanem Kevinem.
NAPROSTO SENZAČNÍ PROTŘÍBENÍ SI NÁZORŮ:-)
Na všechno možné - problematiku přistěhovalectví v Evropě, kolonialismus, jelikož je Kevin po otci z poloviny Indonésan, padla řeč i na muslimy v evropských zemích... A musím říct, že v Holandsku je všechno ještě mnohem víc vyhrocené než u nás doma... Tam už to v některých záležitostech, např. týkajících se vztahů Nizozemců k muslimské menšině, dost vře...

Prý se tam schyluje k dalším nepokojům kvůli novému filmu a údajně to bude ještě horší než po otistknutí karikatur proroka Mohammeda...

No uvidíme.

Každopádně jsme povídali nejen s Kevinem, ale i s ostatními dlouho dlouho do noci...

Naštěstí, jak to pořád nemám srovnané ten čas, tak jsem nebyla vůbec ospalá, takže to šlo:-))

Ale všechny nás naprosto dostala Kanaďanka Franzie. Tahle osoba nás odrovnala. Bydlí v bytě s Verou, takže od ní vím, že Franzie vstává každé ráno v 5:00 a chodí běhat atd. Prostě už déle než do pěti nespí. Tak takhle osoba nejdřív tancovala pořád jako šílená, bez ustání... jako pominutá a smyslů zbavená. Asi tři hodiny v kuse. A pak najednou úderem 11. hodiny večerní sebou sekla na gauč a spala... Vůbec ji nevzrušovalo, že tam řve nahlas hudba, občas je ostřelována polštářem... Otevřela si pusu a spala jako mimino.
Ani jí nevadilo, že jí někteří členové naší domácnosti během spánku krmili zmrzlinou:-)))

Když bylo 4:30 ráno a my jsme prohlásili BBQ za ukončené, ostatní holky si ustlaly na lehátkách v obýváku. V tu chvíli Franzie náhle ožila a prohlásila, že je "ready to go home" - připravená odejít domů. A v pět hodin ráno se opravdu zvedla a sama odešla směrem ke svému dočasnému azylu...

Jediná, komu naše BBQ trochu zkřížilo plány, byla naše spolubydlící Roadie, která musela vstávat chudák už ve 4 A.M. a jít na ranní směnu do hotelu... Takže ta ani spát pro jistotu nešla:-)

Čili tolik zážitky včerejšího, potažmo dnešního dne:-)
Dnes ráno jsme všechen "BBQ binec" zklikvidovali... Aspoň jednou týdně to neškodí pořádně uklidit a zapojit do úklidu i pánské osazenstvo, které je jinak poněkud "stranou" :-)

Asi navrhu pořádat podobné akce častěji, když se pak nebrání ani zapojit se do uklízení:-)

Mějte se všichni krásně, od bazénu vás všechny zdraví Ewík. Adios amigos!

6 komentářů:

vendy řekl(a)...

hihííííí. no to je teda buržoazní zábava... samej bazén, vsichni v plavkách... co to jako je?? tady v čechách se teď chodí na Jeden svět a všichni se tváří děsně zkroušeně, protože obraz toho světa zdá se v zrcadle nastaveném fetivalem velmi nekrásný.. až hnusný, řekla bych... Takže, koukej naučit své kamarády, že: Lukašenko fuj, Castrovi bratři stejný hnůj, Kim Čong-il je debil a Mugabe trapný je! No a navíc ten tydýt se strašným jménem, co šéfuje Barmě... Do háje s nima, nebo na Měsíc! (Tam se navždy otisknou jejich stopy, oni budou mít, co chtějí a my budem mít klid...) Tak pááá .. www.jedensvet.cz

Ewík řekl(a)...

Dobrý promo:-)) Zkusím to nadhodit jako další téma barbeque... :-)

Ewík řekl(a)...

Tak jsem se šla hned zeptat a bylo mi to schváleno. Když jsem nadhodila, že příští BBQ se může týkat např. problémů kolem Kuby, nadšeně všichni souhlasili... Ale trochu se to minulo účinkem... Kuba je pro ně synonymem pro mojito a Havana Club:-) Tak snad někdy příště někde jinde s jinými spolubydlícími... :-))

Anonymní řekl(a)...

Nějak se ty komentáře na blogu scvrkly graficky,dřív to bylo na celý stránce a tak je někde asi chyba v instalaci...hlásí to,upozorněte aplikaci Blogger na závadný obsah na této stránce! A když na to najedeš, tak to kecá jen anglicky...Jinak se nám příspěvěk od bazénu líííbil moc, obzvláště pohotová fotka s hořícími to párky i ty další,škoda že jste nezdokumentovali jak ta spící kolegyně konzumuje tu zmrzlinu...To musela být jak drahoušek Marfuška, jak spala a lízala u toho to své lízátko:-)))To sofa je jak nové, to
se takové exponáty jako vyhazují???
Nechápu...Jinak tady nic extra, prezidenta máme,podepsal slib perem za milion,soudce, co si vymýšlel soudní jednání dostal jen finanční pokutu a smí soudit dál..Mě včera překvapil čáp, který přiletěl u Juty na komín..tak to jaro už zkrátka je a basta!Dnes je MDŽ, ale
nemusím se obávat, že by si jako tvůj tatínek cosi jiného, než je starost o jeho kolo,vybavil:-)))Tak
papa a jelikož už přijel z vyjížďky, jdu mu nandat oběd...A mimichodem, ten klobouk Ti OPRAVDU
MOC slušíííííííí! mumi

Ewík řekl(a)...

Ahoj muminko! Ty komentáře jsem do toho vyskakovacího okna nastavila schválně takhle, aby zároveň byl vidět blog i komentáře, to upozornění je jen pro případ, že bys na mém blogu objevila něco závažného, co porušuje zákony, tak abys to napsala správci stránek, na kterých mám blog umístěný... Pakliže nic závadného nenacházíš, pak se tě to upozornění netýká:-))
Jinak jsem ráda, že se ti příspěvek i fotky líbily, sofa je opravdu jako nové a ano, i takovéto exponáty se dají najít na ulici, ale jen výjimečně:-)
Že je MDŽ jsem si popravdě vůbec nevzpomněla, neb tento datum nějak nemám zautomatizovaný, vyznávám raději květnové svátky:-)
Tak pozdravuj pana Čápa a taťkovi přeju dobré chutnání... A bez povídání:-) Papa

Anonymní řekl(a)...

ten chlapec s tim stribrnym pytlickem vypada vskutku sympaticky :-))) P.